BBQ is HOT
[img_floated_left src=”http://www.bbq-friends.nl/wp-content/uploads/2016/07/hamburgers.jpg” alt=”” ]
wie is er nou niet gek op BBQ-en? Iedereen toch, maar waarom eigenlijk? Wat zijn de do’s en dont’s met een BBQ, wat zijn de verschillende technieken, recepten en wat al niet meer. Wat is nou de geschiedenis van de BBQ? Wij nemen jullie mee op een wekelijkse (onregelmatige) reis door de rokerige wereld van de BBQ en vertellen alle in’s en out’s van de BBQ-wereld middels anekdotes, feiten en ervaringen die wij met Grill’nSmoke beleven. Uiteraard geven we bij tijd en wijlen een kijkje in de keuken en delen onze lekkerste BBQ recepten met jullie.
In den beginne…………
Hoe precies het vuur is uitgevonden is niet bekend, maar vuur bestond al natuurlijk denk maar aan vulkaanuitbarstingen, bliksem e.d. belangrijker is dat onze verre voorouders vuur gingen gebruiken en cultiveren. Waarschijnlijk eerst om er lekker warm bij te worden en pas later om er voedsel mee te bereiden. Vlees en groenten werd hierdoor een stuk makkelijker verteerbaar en smakelijker.
Mooi meegenomen is het feit dat “gerookt voedsel” een langere houdbaarheid heeft, waardoor het leven een stuk aangenamer werd, nu was het ook mogelijk om te overleven in jaargetijden dat het voedsel schaars of helemaal niet aanwezig was, en om bijvoorbeeld te verhuizen naar andere gebieden zonder dat je je onderweg bezig moest houden met jagen. Wellicht was anders de mensheid niet zo verspreidt geweest over aarde. De latere ontdekkingsreizigers maakten ook gebruik van deze techniek en voegden er andere technieken als pekelen en inmaken aan toe om de soms maandenlange barre tochten te overleven.
Door de eeuwen heen tot en met het heden blijft de BBQ een prominente rol spelen in onze keuken. Een ieder kent de schranspartijen van de Romeinen met hele hertenbouten of de Ridders uit de middeleeuwen die hele varkens roosteren boven een enorm vuur tot de cowboys uit het wilde westen die wel raad wisten met een wilde buffel. Pas toen gas en elektra geïntroduceerd werden voor huishoudelijk gebruik raakte de BBQ een beetje in vergetelheid. In de jaren zeventig (toen iedereen graag een huis met tuintje wilde) keerde de BBQ weer terug om nooit meer te verdwijnen.
In de loop der jaren is in de rest van de wereld de BBQ-cultuur verder ontwikkeld, maar zijn we in Nederland zo-goed-als stil blijven staan. Slagers verzonnen allerhande rare ‘sticks’ als ping-pong-sticks, kip-Hawaii-sticks en shashlick-varianten en sausfabrikanten gingen los op sausen met namen als Mexico, Salsa, Poesta en erger….