,

Beer Can Chicken

Beer Can Chicken

Beer Can Chicken ( Kip op bierblik)

[img_gallery id=”388″ type=”colorbox” layout=”” orderby=”” order=”” description=”” ]

Tijd voor een klassieker op de BBQ. Een klassieker omdat het erg eenvoudig te maken is en toch enorm lekker. De buitenkant van de kip krijgt een heerlijk knapperig velletje en het vlees eronder blijft erg mals en sappig.
Een prachtig gerecht om te maken voor de iets minder geoefende BBQ-er en ook bij kinderen erg geliefd.

Benodigdheden: een hele kip, kipkruiden en een blikje bier.
Voor de kipkruiden kun je uiteraard een kant en klaar potje kruidenmix kopen. Ikzelf vind het leuk om zelf wat kruiden bij elkaar te mengen. Dit keer bestond de rub uit:

  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels chillipoeder
  • 2 eetlepels paprika poeder
  • 1 eetlepel gemalen komijn (Djintan)
  • 1 eetlepel knoflook poeder
  • 3 theelepels mosterd poeder
  • 2 theelepels zout
  • 2 theelepel zwarte peper
  • ½ theelepel cayenne peper

Rub op de kip ingewreven en 24 uur laten marineren. Bierblikje was een gewoon blikje Grolsch. Merk bier, wit- of bruinbier maakt qua smaak vrij weinig uit. Gemarineerde kip over het bierblikje trekken zodat de kip vrijwel los komt te staan ( pootjes van de kip zorgen ervoor dat de boel overeind blijft staan. Het vlees blijft sappig omdat het bier gaat koken en verdampen. Aan de binnenkant van de kip condenseert het waardoor het vlees sappig blijft.

Dit keer had ik een ovenschaal met aardappels in schil, tijm, rozemarijn, knoflook, ui en olijfolie gevuld. Zonder deze garnituur is het ook raadzaam om de kip op bierblik in een bak te zetten ivm vocht wat uit de kip komt.

Zet het blik daarna op de BBQ. Wanneer is de kip klaar? Wanneer het vocht wat uit de kip komt helemaal helder is. Dit zal ongeveer 50 tot 60 minuten duren.